Overstroomde dorpjes rond Bangkok…

Nicole helpt in overstroomde dorpjes rond Bangkok

De heftige regen in Thailand is voorbij, maar het water staat nog steeds hoog. Nicole Salverdaverliet haar huis in Bangkok eind oktober en keerde een maand geleden terug. Met een hulporganisatie brengt ze nu muskietennetten en voedsel naar de slachtoffers.

Nicoles huis is niet ondergelopen, maar ze ziet om zich een dat er nog veel moet gebeuren voordat mensen in Thailand het dagelijkse leven weer kunnen oppakken. Bijna 4000 dorpen in tien provincies staan nog altijd onder water.

Nicole Salverda is onlangs naar een ondergelopen gebied buiten Bangkok geweest om daar te helpen: het dorpje Ayutthaya. Op de doorgaande weg was al veel water te zien. Niet alle wagens konden doorrijden. Ook was er veel vee op de wegen gestald. Op de plek zelf zaten de mensen twee maanden in 3,5 meter water.

Landbouwvelden blank
De huizen staan op palen, maar het water was toch binnengekomen, waardoor ze voornamelijk op de bovenverdieping leefden. Het eten werd met bootjes aangevoerd. Nu staat er twee meter water en is het dagelijks leven nog altijd ontregeld, want de mensen leven van de landbouw.

‘Wat je ziet zijn hele groepen mensen die erg blij zijn dat er wat eten komt en die alleen maar wachten tot het water zakt zodat zij weer een bron van inkomsten hebben.’ En waar het water al weg is, heerst chaos. ‘Het vuilnis kon niet weg tijdens de overstromingen. Je ziet in de bomen waar het is blijven hangen.’

Minstens 750 doden
Het dodental loopt ook nog steeds op. Er zouden 750 mensen zijn overleden, maar dat kunnen er volgens Salverda best veel meer zijn. Lang niet iedereen wilde zijn huis uit, uit angst voor plunderingen. ‘Je kunt je voorstellen dat in een aantal van die gebieden mensen in stilte zijn overleden. Die zijn nog niet meegeteld.’

De regering houdt zich nauwelijks bezig met de gedupeerden. Alleen de bewoners van Bangkok krijgen steun van de overheid, die vooral bezig is het toerisme weer op peil te krijgen. Tijdens de overstromingen probeerde de overheid al de gevolgen van de overstromingen af te zwakken. Uit angst dat er geen toeristen zouden komen en dat buitenlandse investeerders zich zouden terugtrekken.

Vol goede moed
Nicole heeft veel bewondering voor de bewoners van de overstroomde dorpjes, want ondanks alle ellende blijven ze goede moed houden. ‘Ze hebben veel doorzettingsvermogen en accepteren de situatie zoals die is. De sfeer is goed met her en der nog steeds een lach en veel zorg voor elkaar.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: