Veel gewasbeschermingsmiddelen in Aziatische groenten…

Basel – Importgroente uit Aziatische winkels beschikken deels over te veel resten van gewasbeschermingsmiddelen. In de Zwitserse stad Basel is hier onderzoek naar gedaan, waarbij meer dan één derde van de geteste monsters afgekeurd werd. De helft van de in totaal 32 monsters stamde uit Thailand, één vierde kwam uit Vietnam.


Er werden diverse groentesoorten zoals waterspinazie, okra, bonen, paksoi en sopropo onderzocht. Bij twaalf monsters (38 procent) werden de maximaal toegestane waarden overschreden. Slechts één vierde van de monsters was vrij van resten van gewasbeschermingsmiddelen. Bij de andere monsters was er een te grote hoeveelheid van tot wel drie stoffen te bespeuren. In totaal werden er 39 verschillende werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen op de groenten geïdentificeerd. Op Thaise selderij en Indiase currybladeren werden de meeste verschillende soorten aangetroffen, namelijk negen stuks. De meest aangetroffen stof is Carbendazim, die bij negen monsters werd aangetroffen. Bij twee van deze monsters was de waarde te hoog.

De situatie is wel licht verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Toen werd hetzelfde onderzoek gehouden en wees 50 procent van de monsters meer resten van gewasbeschermingsmiddelen uit dan de maximaal toegestane waarden. Maar de huidige waarde van 38 procent is nog steeds onacceptabel hoog. Bij Europese groenten ligt deze namelijk gemiddeld maar rond de zes procent. De tekortschietende importeurs (vaak de winkeleigenaren zelf) zijn inmiddels tot de orde geroepen en tegen sommige is aangifte gedaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: